Mandligt hårtab – Androgen Alopeci (Hårtab hos mænd)

Androgen Alopeci også kendt som mandligt hårtab, er den mest almindelige grunde til, at mænd taber håret, når de bliver ældre.

Det er forudsaget af de mandlige kønshormon dihydrotestosteron (DHT) i blodet.

Denne påvirkning af DHT sker typisk hos mænd der er arveligt betinget for overfølsomhed i bestemte områder af hovedbunden. Det sker typisk i det kendte mønster:

Hamilton – Norwood skalaen, som bruges til at klassificere stadierne af mandligt hårtab.

DHT påvirker hårsækkene over tid, så man langsomt taber håret. Kønshormonet påvirker hårsækkene, så de skrymper over tid. Til sidst er de hårsække, der er tilbage så små, at der ikke sker en synlig genvækst af hår.

Denne tilstand starter typisk i 25-30 års alderen, men kan både starter før eller senere. Hvor tidligere hårtabet starter, desto mere aggressivt er det.

Hvad gør DHT?

DHT stammer fra testosteron. Testosteron er et hormon, som findes i både mænd og kvinder. Det er ligesom DHT også et androgent hormon, altså hormoner, som bidrager til at udvikle de mandlige kønskarakteristika i puberteten. Som eksempelvis:

 • Dybere stemme
 • Kropsbehåring
 • Vækst af kønsdele

Når man bliver ældre, har DHT andre fordele for sin krop. F.eks.er det med til at vedligeholde din muskelmasse, fremme seksualdriften og din fertilitet. DHT bliver omdannet fra testosteron ved hjælp af et enzym der hedder hedder 5-alfa-reduktase (5-AR)

Når DHT´en kommer ud i blodomløbet, kan den binde sig til receptorer i hårsækkene i hovedbunden, hvilket får dem til at mindskes og bliver dårligere til at producere sundt hår.

Nogle mennesker er mere modtagelige over for denne virkning end andre. Dem som lider af mandligt hårtab i den klassiske forstand, har en variation i AR-genet, som gør at flere androgene hormoner kan binde sig i hårsækkene på toppen af hovedet.

Ansvarsfraskrivelse

Oplysningerne på Hairguide.dk må du ikke tage for erstatning af professionel lægelig rådgivning.

Vores indhold om mandligt hårtab må ikke bruges til at stille diagnoser eller fastlægge eventuel behandling.

Hairguide.dk er udelukkende lavet for at give inspiration til metoder mod mandligt hårtab, i samråd med din egen læge.

Sådan håndterer du mandligt hårtab

Der er jo intet i vejen med din krop, hvis du taber håret. Det er ikke nødvendigt med medicinsk behandling, men nogle er dog ikke glade for deres udseende med tyndt hår og derfor er der lavet medicinske behandlinger. Herunder gennemgår vi de typiske behandlinger og metoder der anvendes, til at bekæmpe mandligt hårtab.

Accept af fremtiden

Mange vælger blot at acceptere at de taber håret. Nogle vælger at klippe sig skaldet og kommer videre med deres liv. Om det er en løsningen er op til den enkelte, men det er bestemt den nemmeste og billigste måde at håndtere mandligt hårtab.

Finasterid (Propecia)

Finasterid er det aktive stof i det mest kendte middel mod hårtab: Propecia. Propecia bremser hårtab ved en stor del af de mænd der oplever mandligt hårtab og hos nogle giver det endda meget fine resultater med genvækst af udtyndet hår.

Propecia er et oralt medikament, som virker ved at blokere produktionen af det mandlige hormon DHT. Dette gør at man går ind og direkte stopper / begrænser kilden til ens hårtab.

Resultatet kan begyndes at ses efter tre måneder til et år.

Propecia er dog et medikament som påvirker ens kønshormoner og derved ses der bivirkninger der relaterer til dette. En lille andel af de mænd som benytter sig af Propecia oplever forbigående impotens, mindre sexlyst og depression. En endnu mindre andel oplever hududslæt, kløe, allergiske reaktioner og gynækomasti (Udvikling af bryster).

Af andre bivirkninger kan nævnes:

 • Hævelse i ansigtet eller læberne
 • Smertefuld sædafgang
 • Smerte i testiklerne

Propecia er receptpligtig medicin og bør altid tages i samråd med sin læge. Det må ikke håndteres eller indtages af gravide eller kvinder som blot har en teoretisk mulighed for at blive gravid, da det kan påvirke kønsdelsudviklingen hos fostre.

Man skal også være OBS på at Finasterid kan påvirke de prostataspecifikke antigen(PSA)-tests, som bruges til at undersøge for prostatakræft. Medicinen kan sænke PSA-niveauerne, hvilket betyder at resultaterne bliver lavere end normalt. Tager man Propecia bør enhver forhøjelse i PSA-niveauet undersøges yderligere for prostatakræft.

Du kan læse mere om Propecia her.

Minoxidil (Regaine)

Regaine med det aktive stof Minoxidil er et FDA godkendt lokaltvirkende medikament, som man tilfører hovedbunden 2 gange om dagen. Dette middel stimulerer hårsækkene til at gro nyt hår. Processen kan tage fra fire måneder til et år, før man kan begynde at se resultater. Hvis man stopper med at benytte sig af Minoxidil, vil man miste eventuelt genvundet hår.

Mulige bivirkninger ved brug af minoxidil er begrænset, men man kan opleve tørhed, irritation og en brændende følelse i hovedbunden. I Danmark er det muligt at købe Regaine uden recept, men det anbefales stadig at man tager midlet i samråd med sin læge. Det er ærgeligt at binde sig til livet, til behandlingen, hvis man eksempelvis ikke har mandligt hårtab, men blot et forbigående hårtab. Dette kan din læge hjælpe med at bestemme.

Af andre mulige bivirkninger kan nævnes:

 • Vægtforøgelse
 • Hævelse i ansigt, hænder, ankler eller mave
 • Vejrtrækningsproblemer i liggende position
 • Hjertebanken
 • Brystsmerter
 • Besværet vejrtrækning

Du kan læse mere om Regaine / Minoxidil her.

Frisurer

Har man blot et begrænset hårtab, kan dette ofte skjules med den rette frisure. Frisører er dygtige til at klippe håret så det ser tykkere ud. Og de er dygtige til at skjule høje tindinger og lignende med forskellige metoder.

Extensions eller paryk

Man kan skjule hårtabet med en paryk. De findes i en lang række naturtro former og teknologien bliver bedre og bedre. I dag kan man få parykker som integreres sammen med ens naturlige hår og klippes til, så man ikke kan se at der benyttes en paryk.

Et alternativ er at bruge hårextensions, hvor man syer parykker på dit naturlige hår. Dette kræver noget mere hår for at det kan lade sig gøre. Men med extensions har man flere muligheder, man kan stole på de bliver siddende når man eksempelvis bader, svømmer og sover. Ulempen er at når de eget hår vokser ud, så skal extensions sys i igen. En proces som kan være med til at beskadige dit naturlige hår.

Hårtransplantation

En hårtransplantation er en dyr og invasiv behandling mod hårtab. Her tager man hår fra de områder af hovedbunden, som har en aktiv hårvækst og transplantere håret til de områder i hårbunden, hvor håret er tyndt eller forsvundet.
Der findes forskellige metoder til at foretage en hårtransplantation. Den bedste metode er findes i dag er med FUE teknikken, hvor der tages enkelte hårsækkegrupper ud af nakken, hvorefter de bliver placeret i områderne med tyndt eller intet hår. Man får ikke arvæv af metoden.

Den gammeldags metode hedder FUT/STRIP metoden, hvor man skærer et stykke af hovedbunden i nakken. Her fjerner med derefter hårgrupperne under et mikroskop og indsætter dem i områderne med tab. Her får man fat i langt flere levedygtige hår end med FUE metoden, men det efterlader dog et ar i hovedunden.