Nizoral shampoo

Nizoral Shampoo

Nizoral Shampoo findes både som håndkøb (1%) og som receptpligtig (2%). Det er en shampoo som primært anvendes til behandling mod skæl, svampeinfektioner, skæleksem og relateret hårtab.

Den aktive ingrediens i shampooen er Ketoconazol, som er et svampedræbende lægemiddel.

Anvendelse

Når man benytter Nizoral mod skæl, vil man typisk bruge shampooen 2 gange om ugen i 2-4 uger. Derefter går man over til en forebyggende behandling, hvor man benytter shampooen 1 gang om ugen eller hver anden uge. Man skal lade shampooen sidde i 3-5 minutter før man skyller den ud.

Nizoral shampoo kommer i en 1% version som er håndkøb og en 2% som er receptpligtig. 1% versionen af til milde tilfælde af skæl og skæleksem, mens 2% er til hårdere tilfælde.

Virker Nizoral Shampoo mod arveligt hårtab?

Det er uklart. Du får i hvert fald ikke din læge til at anbefale det som en del af din løsning mod mandligt hårtab. Ketoconazol er ikke godkendt til behandling af arveligt hårtab og det er begrænset med undersøgelser som tester hypotesen. Men der er dog lidt evidens for at det kunne have en gavnlig effekt mod mandligt hårtab.

En ældre undersøgelse(1) fra 1998 sammenlignede effekten af Minoxidil (Regaine) med Ketoconazol (Nizoral). Undersøgelsen testede de involveredes hårtykkelse og antal af hårceller i vækstvasen, og det viste at 2% Minoxidil og 2% Ketoconazol havde næsten samme effekt.

En anden undersøgelse fra 2002(2), fandt beviser for at Ketoconazol 2% shampoo kunne hjælpe med at mindske DHT (Årsagen til mandligt hårtab) og det blev anbefalet at man anvendte det sammen med Finasterid (Propecia).

En anden undersøgelse(3) viser også at Ketoconazol i samspil med Minoxdil eller Propecia, giver bedre effekt end når man anvender de 2 midler uden.

Til sidst er der også lavet denne undersøgelse på mus, der viser at Ketoconazol havde en signifikant stimulerende effekt på hårvækst, når den blev sammenlignet med kontrolgruppen.

Der er nok ingen tvivl om at Nizoral Shampoo ikke er et mirakelmiddel mod mandligt hårtab, men der er beviser for at det eventuelt kunne være et godt supplement til andre behandlingsformer. Man bør dog være obs på at Nizoral ikke må erstatte ens almindelige forbrug af shampoo til hårvask, da dette kan være med til at forhøje risikoen for bivirkninger.

Ansvarsfraskrivelse

Nizoral shampoo bør benyttes i samråd med din læge. Vores anbefalinger og indhold skal ikke tages som faglig lægelig hjælp og må aldrig benyttes til at stille diagnoser eller selv starte en eventuel behandling.

Det er ikke bevist at Nizoral shampoo har en effekt mod mandligt hårtab. Selvom der er noget som tyder på at det kan have en effekt, er det nogle overvejelser der skal drøftes med ens læge, hvis man ønsker opstart af behandling.

De eneste 2 midler der er godkendte mod mandligt hårtab er Propecia og Minoxidil (Regaine).

Hvordan virker Nizoral?

Nizoral shampoo indeholder som nævnt den aktive ingrediens Ketoconazol, som er et bredspektret syntetisk svampedræbende middel, som effekt benyttes til at behandle underliggende hudtilstande som forårsager skål. Ketoconazol lukker ned for kroppens evne til at syntetisere ergosterol, som er en del af svampes cellemembran. Derudover forhindrer shampooen også vækst af gær og dermatofytter, ved at mindske genemtrængeligheden i organismernes cellemembraner.

Bruger man Nizoral to gange om ugen, reducere man spredningen af svampe der forårsager seboroisk eksem og skæl Når den umiddelbare hudirritation og skælforekomst er væk, kan man reducere brugen af Nizoral og nøjes med at bruge den 1-2 hver 14ende dag. Dette er med til at modvirke en tilbagevending af de negative tilstande.

Undersøgelse af behandlingen af skæl og skæleksem (Seboroisk eksem)

I et studie udgivet i British Medical Journal of Clinical Evidence, blev effektiviteten af en ketoconazol hovedbundsforberedelse sammenlignet med placebo. Resultaterne viste en statistisk signifikant forskel i reduktionen af hovedbundssymptomer såsom kløe, rødhed og skæl over fire uger for personer med skæleksem.

Brugen af produkter, der indeholder ketocenozol kan være effektive for behandling af skæl og langvarig vedligeholdelse af en sund hovedbund og hår.

Dette studie anbefaler, at produktet anvendes to gange om ugen i fire uger i begyndelsen, og derefter en gang om ugen hver anden uge for at forebygge tilbagefald.

Mulige bivirkinger

Der er mange potentielle bivirkninger ved lokal brug af den aktive ingrediens i Nizoral shampoo, ketoconazol. De mest almindelige bivirkninger inkluderer:

Hudirritation; kløe, svie og en brændende følelse

Almindelige.
Højst 10 ud af 100 personer får bivirkningen.
Allergiske hudreaktioner, Brændende fornemmelse i huden, Hudkløe, Hududslæt ved kontakt med midlet, Hårforandringer.
Sjældne.
Højst 1 ud af 1.000 personer får bivirkningen.
Hårtab.

Nizoral bør ikke benyttes af børn under 15 år.

Er Nizoral shampoo noget for dig?

Der er forskellige faktorer, som man bør tage med i sine overvejelser omkring hvorvidt Nizoralshampoo er den rigtige behandling for ens skæl, hovedbundssvampeinfektion eller seboroiske eksem eller ej.

I milde tilfælde af skæl, eller hvis brugen af Nizoral shampoo har været succesfuld tidligere, kan det være en god ide at bruge det produkt, da det er let tilgængeligt i håndkøb. Ellers kan det være en god ide at konsultere en læge omkring den mest passende måde at behandle din hovedbundstilstand.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *