Propecia (Finasterid)

Propecia

Propecia (Finasterid) er for mange den bedste mulighed for at stoppe mandligt hårtab. Det er det eneste FDA-godkendte medicin mod mandligt hårtab, der indtages oralt.

Det er receptpligtigt medicin som skal indtages én gang om dagen. Dette gør man ved at spise en enkelt pille et fast tidspunkt på dagen.

Kliniske forsøg har vist at Propecia fremmer hårvæksten hos ca. 66% af alle forsøgspersonerne efter 2 års behandling. Ca. 83% af de behandlede opnår en vedligeholdelse af håret efter 2 år.

Hvordan virker Propecia?

Det aktive stof i Propecia (Finasterid) virker ved at blokere enzymet 5-alfa-reduktase , som er kendt for at omdanne testosteron til DHT (Dihydrotestosteron). Ved brugen af Propecia falder DHT-niveauet i både hovedbunden og i blodet med næsten 70%.

DHT er det hormon som er anset til at være den primære årsag til mandligt hårtab. DHT´en binder sig til receptorer på hæksækkene i hovedbunden og får dem med tiden til at krympe. Dette sker kun for mænd som har en øget følsomhed overfor DHT i hårfolliklerne i skalpen.

Hvordan indtager man Propecia?

Den normale dosis i Propecia er 1mg (Finasterid) om dagen. Dette indtages oralt og kan indtages på ethvert tidspunkt af dagen. Både med eller uden mad. Det anbefales dog at man gør det til en fast rutine på samme tidspunkt af dagen, enten morgen eller aften.

Hvad kan man forvente ved brugen af Propecia?

Når du påbegynder brugen af Propecia, kan du opleve et øget hårtab i de første 3 til 6 måneder. Dette er ofte et tegn på at behandlingen rent faktisk virker. Du bør derfor ikke holde op med at tage Propecia, hvis du oplever at dit hårtab accelerer.

Det kan tage op til et år før at virkningen ved behandlingen kan ses. Så det handler om at være tålmodig.

Bemærk

Oplysningerne på denne side må ikke tages som erstatning for professionel lægelig rådgivning. Dette indhold om Propecia må ikke bruges som basis for at stille diagnoser og/eller fastlægge en eventuel behandling.

Hairguide.dk er udelukkende lavet til inspiration til metoder du kan anvende mod hårtab, i samråd med din læge.

5 års resultater ved brugen af Propecia

Undersøgelse(1) viser at efter 5 års behandling med Propecia, har 90% af de behandlede mænd enten groet nyt hår eller hårtabet er stoppet. Rent teknisk viser resultaterne at efter 5 år, der har 48% øget hårvækst, 42% oplever ikke længere hårtab, mens de sidste 10% fortsat lider af hårtab.

Når vi ser det op mod Placebo gruppen, hvor 6% oplevede øget hårvækst, 19% oplevede ingen yderligere hårtab, mens de sidste 75% havde fortsat hårtab, så er det tydeligt at Propecia har en meget effektiv effekt.

Har du prøvet Propecia?

Bivirkninger

Finasterid må ikke håndteres eller indtages af kvinder, da der kan ske skader på fostres kønsdele, hvis kvinden er gravid.

Det er sjældent at medicin er uden bivirkninger og dette gælder hellere ej Propecia. Her er den aktuelle information fra indlægssedlen:

Ikke almindelige bivirkninger: (forekommer hos mellem 1 og 10 ud af 1.000 patienter)

 • Nedsat sexlyst.
 • Rejsningsproblemer.
 • Ændringer i sædvæske inklusive nedsat sædmængde.
 • Depression.

Bivirkninger hvor hyppigheden ikke er kendt (kan ikke estimeres ud fra forhåndenværende data)

 • Allergiske reaktioner såsom udslæt og kløe.
 • Brystømhed og -forstørrelse.
 • Testikelsmerter.
 • Hjertebanken.
 • Vedvarende rejsningsproblemer efter behandlingen er stoppet.
 • Vedvarende nedsat sexlyst efter behandlingen er stoppet.
 • Vedvarende problemer med sædafgang efter behandlingen er stoppet.
 • Infertilitet hos mænd og/eller dårlig sædkvalitet.
 • Forhøjede levertal
 • Angst

Selvom bivirkningerne er forholdsvis ualmindelige, så understreger listen at dette er medicin som 100% skal tages i samråd med ens læge.

Henvisninger

(1): https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2011/020788s018lbl.pdf

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *